Tesla ve Space X gibi büyük şirketlerin başındaki Elon Musk; korona virüs salgınından 6 ay önce Kaliforniya Bilim Akademisi’nde yaptığı sunumda, ilk prototipinin önümüzdeki yıl sonu itibariyle hazırlanarak insan beynine yerleştirecekleri bir çip üzerinde çalışmalar yaptığından bahsetti.
Gereken prosedürün tamamlanması için izinlerin alınması gerektiğini vurgulayan Musk, asıl zorlayıcı kısmın bu olduğunu vurguladı.
Asıl amacının hastalıklarda meydana gelen semptomların azaltılması olduğu açıklanan Neuralink şirketi, yüksek bant genişliğine sahip beyin-makine arayüzleri geliştiriyor.
Musk yaptığı sunumda; üretilecek bu cihazla insan beyninin korunabileceğini ve geliştirilebileceğini, bu sayede geleceğe daha hazırlıklı olunabileceğini belirtti. Öte yandan Musk’ın yapay zeka alanındaki gelişmelerin insan neslini gelecekte tehlikeye atabileceği uyarıları da endişe konusu oldu.
Çip takma maliyeti…
Sunumda, katılımcıların çip takma maliyetini sormaları üzerine Musk, “Bunun için büyük bir altyapı gerekmeyeceğini, süper insan zekasına sahip olunca çekeceğiniz krediyi ödeyebileceğinizi sanıyorum.” dedi.

Çip nasıl kullanılacak?
Musk, müşterilerin kafalarından kablolar çıkmayacağını, beyne bağlanan ve sinyalleri okuyabilen süper ince teller ile çipin görevini yapacağını ifade etti.
Neuralink şirketi başkanı Max Hodak ise, çiplerin beynin motor bölgelerine ve duyu bölgelerine yerleştirileceğini söyledi. Bu çiplerin, beyne dikkatlice yerleştirilebilecek hassas iğne iliştirilmiş bir robot ile konumlandırılacağını ve damarlarda dolaşabilecek kadar küçük boyutta olacağını belirtti.
Bu ameliyat sürecinin ağrısız ve lokal anesteziyle gerçekleştirileceği ve dikiş gerektirmeyeceği özellikle vurgulandı. Toplantıda, bu işlem göz lazer ameliyatlarına benzetildi.
Peki beyinleri nasıl kontrol edecekler?
Kullanıcıların basit bir mobil uygulama aracılığıyla bağlanılabilen bluetooth kulaklık takmaları gerekecek. Bu çipler, beyinde 4 yıldan daha uzun süre dayanabilecek özellikte üretilecekler.
Yine de bu son teknolojinin insan yapısıyla ne kadar uyumlu olabileceği soru işareti. Her ne kadar bize yeni bir teknoloji gibi görünse de dünyada benzer örnekleri mevcut. Zihinle kontrol edilebilen kol ve bacak implantları üretilmiş olsa da bu cihazlar harici bir ünite tarafından kontrol ediliyor.
Deneyler hangi aşamada?
“Fareler üzerinde denendi”
Neuralink ekibi, fareler üzerinde yapılan deneylerin ümit verici olduğunu, maymunlar üzerinde yapılacak deneylerin ise bir sonraki basamakta gerçekleşeceğini ifade etti.
“Süper bilgisayarlardan daha akıllı olamayacağız”
Elon Musk yaptığı diğer bir açıklamada Neuralink şirketinin amacının dijital süper zeka ile ilişkilendirilmiş olan riskleri çözmeyi amaçladığını söyledi. İnsan beyninin süper dijital bilgisayarlar kadar akıllı olamayacağını bu sebeple onları yenemeyeceğini vurguladı.

