Kabotaj kısaca bir ülkenin kendi karasularını ve kendi limanlarını kontrolünde tutmasıdır. Kabotaj Kanunu ise devletin kendi limanlarını kendi vatandaşlarının kontrolünde tutmak için diğer ülkelerle imzaladığı anlaşmadır. Ülkemizde her yıl 1 Temmuz’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlanır.
Kabotaj Nedir?
Kabotaj bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında her türlü liman hizmetini ve gemi işletmesini kendi kontrolünde tutma ve kendi vatandaşlarına yaptırabilme hakkıdır. Sözlük anlamı olarak Büyük Türkçe Sözlük’teki ifade ise şu şekildedir: “Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işi”.
Kabotaj Kanunu nedir?
Osmanlı Devleti döneminin son yıllarında yabancılara verilen kapütülasyonlar nedeniyle kabotaj hakkı yabancı devletlerdeydi. Lozan Anlaşması ile verilen kapütülasyonların lağvedilmesi sayesinde kabotaj hakkı Türkiye Cumhuriyeti’ne geçti. Böylece Türkiye limanlarında Türk bandıralı gemiler hizmet vermeye başladı. İlgili yasa 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi ve 1 temmuz 1935 tarihinde bayram olarak kutlanma kararı verildi. O tarihten günümüze kadar her yıl 1 Temmuz’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ülkemizde kutlanmaya devam ediyor.
