Koronavirüs tedbirleri sonrası günlük vaka sayısının düşmesiyle herkesin aklına takılan soru “sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak?” oldu. 10 Mayıs pazar günü belirlenen saatlerde 65 yaş ve üstü vatandaşlar yürüyüş için dışarı çıkabilmişlerdi. İyileşen sayısındaki artışın devam etmesiyle mevcut yasakların da biraz daha gevşetilmeye başlanacağı umuluyor.
20 yaş altı sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek?
20 yaş altı vatandaşlar için sokağa çıkma izni iki aşamalı olarak planlandı. İlk grup 0-14 yaş arası çocuklardan oluşacak ve 13 Mayıs çarşamba günü 11.00-15.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. 15-20 yaş grubu ise 15 Mayıs cuma günü 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının ise Ramazan Bayramı sonrasında sona ermesi bekleniyor. Günlük vaka sayısındaki düşüşün ise bu kısıtlamaların son bulmasında etkisi büyük.

Sokağa çıkma kısıtlamasında ne zaman normale dönülecek?
Sokağa çıkma yasağının tamamen son bulmasının haziran ayının ortalarında gerçekleşeceği öngörülüyor. Öte yandan 16-19 Mayıs ve Ramazan Bayramını da kapsayan 23-26 Mayısta sokağa çıkma kısıtlamasının olması bekleniyor.
Şehirlerarası yasak ne zaman bitecek?
Geçtiğimiz günlerde 30 Büyükşehir ve Zonguldak için seyahat kısıtlamasında bazı şehirler kapsam dışı bırakılmıştı. Antalya, Aydın, Hatay, Malatya, Erzurum, Muğla ve Mersin illeri giriş çıkışlara serbest hale getirilmişti. Ancak diğer iller için kısıtlama halen devam ediyor. İstanbul ve diğer Büyükşehirler için bu kısıtlamanın ne zaman sona ereceği merak konusu oldu. Şu an için bu illerdeki yasak 19 Mayıs gününe kadar uzatıldı. Bu tarihten sonra koronavirüs tablosunun gidişatına göre bir yol haritası çizilmesi bekleniyor.
Sokağa çıkma cezası ne kadar?
Cuma gecesi başlayan hafta sonu sokağa çıkma yasağı pazar gecesi saat 00.00’da sona eriyor. Bu yasak kapsamında sokağa çıkması yasak olan vatandaşlar Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesine göre 3 bin 150 TL para cezasına çarptırılıyor. Bu cezadan sağlık çalışanları, cenaze defin işlerinde görevli olanlar, genelgede belirtilen iş yerlerinde çalışanlar, Kızılay ve acil çağrı merkezlerinde çalışanlar ile iletim ve altyapı çalışması yapmakla sorumlu olan kişiler muaf tutuluyor.

