Swap finansal anlamda iki tarafın belirledikleri zaman içerisinde, varlıklara veya yükümlülüklere bağlı olarak, faiz ödemelerini ya da döviz cinsini değiştirdikleri bir değiş-tokuş sözleşmesidir. Swap nedir sorusuna verilebilecek en özet cevap ise “takas”tır. Swap anlaşması yapan tarafların temel amacı döviz kurlarındaki ve faiz oranlarındaki değişmelerden meydana gelebilecek riskleri en aza indirmektir. O halde swap işlemi nasıl yapılır? Swap yapmak ne demek gibi merak edilen soruların detaylarını inceleyelim…
Swap işlemi nasıl yapılır?

- Swap işleminde vadenin sonu önceden belli olur,
- İşlemin yapıldığı gün tarafların bağlayıcılığı açısından anlaşma niteliği taşır,
- Nakit akışı anlaşmanın yapıldığı gün gerçekleşir,
- Hiç bir komisyon ödemesi olmaz,
- OTC olarak anılan tezgahüstü piyasada işlemler gerçekleşir.
Swap nedir ne işe yarar?
Swap işleminde elinde TL olan bir yatırımcı ile dolar olan diğer yatırımcı belli bir vade içinde bu varlıkları birbirlerine ödünç verirler. Vadenin dolmasıyla beraber faiz ile birlikte geri alırlar. Bu swap işlemleri Londra piyasasında gerçekleşir.
Bu soruyu örnekle açıklamak gerekirse; bir kişinin ingiliz sterlini cinsinden borcu olsun. Elinde de amerikan doları bulunsun. Borcunu amerikan dolarını sterline çevirerek ödeyebilir. Ancak bu durumda dolar sterlin karşısında değer kazanırsa maddi kayıp olacaktır. Swap işlemi bu noktada maddi kayıp risklerini en aza indirmek için başvurulan yöntemdir. Bu kişi swap işlemi için başka bir yatırımcıyla anlaşmaya varıp o günkü dolar/sterlin paritesinden amerikan dolarını verip karşılığında sterlini alır ve borcunu öder. Yatırımcıyla o gün doların faizi, sterlinin faizi ve vadesi hakkında anlaşma yapar. Vade geldiği gün yapılan bu anlaşmaya göre her iki taraf da ödemelerini birbirlerine yapar. Bu sayede faiz kayıplarından olabildiğince az etkilenilmiş olur.




Swap limiti ne demektir?
BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu) tarafından TL’nin değer kaybının engellenmesi için swap işlemlerine getirdiği kısıtlama swap limiti olarak adlandırılır. BDDK’nın yaptığı swap işlemleri kısıtlaması basın açıklamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. İnternet adresi: www.bddk.org.tr

